Groenten in de middeleeuwen

De term ‘groenten’ werd in de middeleeuwen eigenlijk nooit gebruikt.
Men sprak in die tijden van ‘kruiden’. Alles die ook maar iets of wat uit de grond kwam werden kruiden genoemd.

Voedingswaren die uit de grond kwamen werden aanzien als enkel goed voor de arme bevolking.
Alleen uien, knoflook en prei werden ook door de edelen van die tijden gegeten.
Groenten werden beschouwd als producten waar geen voedingsstoffen konden in zitten.

kloostertuin
Monniken aan het werk in de moestuin.

Deze gedachte kwam mede tot stand door het feit dat ze enkel gebruikt werden door kloostergemeenschappen die zich aan extreme soberheid onderworpen.

Natuurlijk was ook het aanbod van groenten ook niet wat het vandaag is, maar wat wel het vernoemen waard is, is dat distels regelmatig op het menu stonden volgens middeleeuwse lectuur. Hoewel we moeten toegeven dat het niet over de distels gaat die wij kennen, maar vermoedelijk over artisjok die een soort gemanipuleerde distel is.
Hieronder een overzicht van de toen meest gebruikte groenten:

  • Andijvie
  • artisjokken
  • asperge
  • Aubergine
  • erwten
  • Knoflook
  • Kool
  • Lange bonen
  • linzen
  • pastinaak
  • Peterselie
  • prei
  • Rode biet
  • Sjalot
  • Sla
  • Tuinbonen
  • uien
  • Venkel
  • Waterkers
  • Wortels

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: