F1 of heirloom?

Wij zijn hier voorzien van zowaar een complete zadenbank.
Je kan het niet gek genoeg bedenken of er is wel een zaadje van op voorraad. Kiezen we nu voor F1 of voor klassieke zaden?
Er zijn 2 grote type’s van zaden.

  • F1 hybride zaden
  • Heirloomzaden

De F1 hybride zaden zijn manueel gemanipuleerd om ziekte’s te voorkomen en sterkere planten voort te brengen.
De zaden worden aangepast door kruising of inteelt van de soort.
Ikzelf heb geen bezwaar tegen F1 of F2 zaden omdat die bepaalde eigenschappen hebben die heirloom zaden vaak niet hebben. Bijvoorbeeld resistentie tegen ziektes, schimmels, insecten.
Vanzelfsprekend moet je je ervan bewust zijn dat je geen zaad kan winnen van die

zaden
Winkelrek vol zaden

planten zonder dat het zaad aan kwaliteit inboet.
In veel gevallen zijn de zaden zodanig bewerkt dat er überhaupt geen zaad aangemaakt zal worden.
Voor de landbouw was de opkomst van het hybride-zaad rond 1950 een grote stap vooruit. Het voordeel is dat de opbrengst stukken hoger kan liggen.
Nadeel van F1 is natuurlijk wel dat je elk jaar nieuwe zaden moet aankopen en zo de enorme winsten van de producenten blijft spijzen.

Het aanleggen van een zadenbank kost in verhouding tot groentenprijzen nauwelijks wat.
Door jaarlijks wat zakjes bij te kopen en te werken met een FIFO systeem bouw je heel snel een voorraad op.
Tot nog toe hebben wij ons nog niet bezig gehouden met het winnen van zaden, hoewel dat misschien ook wel een interessant experiment is. De zaden die we kunnen kopen zijn momenteel zo goedkoop dat het (momenteel) niet lonend is.
Belangrijk bij het aanleggen van een zaadbank is dat zaden een beperkte bewaartijd hebben.

De heirloomzaden zijn in verhouding goedkoper van de F1 variant.
De kans is natuurlijk wel groter op mislukking bij de heirloom. Ook ziekte en andere problemen loeren meer om de hoek.
Maar, het is en blijft wel de meest natuurlijk manier van kweken.

One Comment on “F1 of heirloom?

  1. hybride zaden (f1) zijn eigenlijk bedoeld voor de professionele tuinder , van wegen uniformiteit en resistentie. hybride zaad is vaak minder van smaak (vind ik,..) omdat er veredelt word op kilo’s en houdbaarheid ,niet op smaak ,..al zullen die bedrijven dat nooit toegeven. Als hobbytuinder/ liefhebber gebruik ik daarom het liefst geen hybride zaad maar eigen o.p tomaten ,paprika etc

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: