Tomatenwijn

Een overschot aan tomaten?
Waarom eens geen tomatenwijn proberen?

Het was een zeer goed tomatenjaar in 2018.
Door de droogte in combinatie met tropische temperaturen hangen er aan alle tomatenplanten gigantisch veel trossen.
Zoveel dat de hoeveelheden tomatensaus, -soep en -puree industriële hoeveelheden begint aan te nemen 😉

Omdat we zo af  toe eens een wijntje durven maken kwam het idee om een tomatenwijn te proberen.
Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat dit voor ons ook een experiment is. Benieuwd naar het eindresultaat? klik hier voor een update.
Veel wijnbrouwers die ik ken trekken hun neus op voor tomatenwijn, maar de Belg Pascal Miche heeft er in Canada toch maar lekker een wijnhuis mee opgericht: Omerto

Hoe gaan we te werk:

Ingrediënten:

  • 2250 gram rijpe tomaten;
  • 1100 gram kristalsuiker;
  • 2 citroenen;
  • 1/2 theelepel pecto-enzymen;
  • wijngist;
  • 1 theelepel gistvoedingszout;
  • 4 liter water
tomaten
Het is belangrijk dat de tomaten goed rijp zijn om veel smaak te geven.

Methode 1:

  1. Pluk de tomaten van de struik en laat ze nog enkele dagen verder rijpen tot ze dieprood zijn.
  2. Snij de tomaten in vier. pitten en schil kun je gerust laten zitten, verwijder wel de kroontjes.
  3. Stop de tomaten in de diepvries (dit zal de celwanden breken waardoor het sap later makkelijker vrij komt)
  4. Doe de ontdooide tomaten in een bak en voeg 1 op 1 water toe (1 kg tomaten= 1 liter water).
  5. Voeg pecto-enzymen toe en laat 2 dagen pulpgisten, roer enkele keren per dag.
  6. Na 2 dagen de tomatenpulp door een zeef of neteldoek doen.
  7. Maak met een klein deeltje van het sap een mengsel van het gistvoedingszout, gist.
  8. Doe 1L water in een pot, samen met de suiker en citroensap en laat opkoken.
    LET OP: Dit is extreem heet!
    Laat daarna afkoelen.
  9. Doe het sap in een gistingsfles en voeg de suikeroplossing toe samen met de giststarter.
  10. Sluit af met een waterslot en laat het gisten starten. De eerste dag(en) kan het gisten nogal woelig verlopen, dit is perfect normaal.
  11. Na enkele weken zal het gisten (pruttelen van het waterslot) stoppen.
  12. Laat de tomatenwijn rusten en klaren in de flessen. Af en toe overhevelen om het bezinksel te verwijderen.
  13. Doe de tomatenwijn op flessen.
  14. Sluit de flessen af met beugels of met kurken.

 

Methode 2:

  1. Pluk de tomaten van de struik en laat ze nog enkele dagen verder rijpen tot ze dieprood zijn.
  2. Snij de tomaten in vier. pitten en schil kun je gerust laten zitten, verwijder wel de kroontjes.
  3. Pers de tomaten met een sapcentrifuge of stoomextractor
  4. Ga verder te werk zoals hierboven vanaf punt 7.
tomatenwijn gisting
Tomatensap in gisting

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: