Zuurkool bereiden

Zuurkool konden we in vervlogen tijden in elke keuken vinden.
Tegenwoordig heeft deze klassieker wat aan populariteit moeten inboeten, maar eigenlijk is het bereiden van een lekkere zuurkool kinderspel.

 

Wat hebben we nodig?

  • Kool (witte-, spits-, groene- of rode kool);
  • 12 gram zout per 500 gram kool;
  • Scheutje karnemelk of theelepel natuuryoghurt;
  • zuurkoolpot of emmer met gat in deksel en waterslot;
  • druksteen;
  • optioneel: peperkorrels, jeneverbessen.
zuurkoolpot
Zuurkoolpot

Hoe gaan we te werk?

zuurkool
Fijngesnipperde witte kool.
  • Verwijder de buitenste bladeren en leg er ene aan de kant voor later gebruik;
  • verwijder het hart van de kool en versnipper in fijne slierten;
  • Je hoeft de kool niet te wassen;
  • strooi wat zou in de pot en leg een laag kool op de bodem;
  • ga laag voor laag verder met zout en kool;
  • druk elke laag stevig aan met je handen of met en stamper, op die manier zal het vocht loskomen;
  • als alles goed gaat zal de kool onder vocht staan als je pot vol is. Indien niet voldoende vul je de pot verder aan met witte wijn;
  • Voeg een scheut karnemelk of een theelepel levende yoghurt toe, deze zal het gistingsproces op gang brengen;
  • als je over een zuurkoolpot beschikt plaats je de stenen bovenop de kool om ze onder water te houden. Anders leg je het zuurkoolblad die je apart hebt gehouden op de kool om ze onder te houden;
  • sluit de pot af met het waterslot en zet 4 tot 6 weken aan de kant;

bord zuurkool

 

One thought on “Zuurkool bereiden”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.