Jaarlijks wordt ongeveer 1/3 (!) van het wereldwijd geproduceerd voedsel weggegooid.
Voor Europa komt dat op een kleine 88 miljoen ton. Omgerekend komt dat neer op 178kg per jaar per persoon aan voedsel voor de menselijke consumptie.

Niet al de verspilling gaat via de huisgezinnen. Over de ganse lijn gezien heeft elk deel van de voedselketen zijn aandeel in deze gigantische getallen. Maar toch komt het neer dat iets meer dan 50% van het totale verlies plaats heeft in de laatste schakel van de keten. De gezinnen dus.
Ook hier hadden wij in het verleden een groot verlies aan voedseloverschotten die de vuilnisbak in gingen.

Wat hebben wij aangepast aan onze manier van omgaan met voedsel?

  1. Houdbaarheid
    Er zijn 2 grote verschillen op gebied van verbruiksdata die soms voor verwarring zorgen.“tenminste houdbaar tot” : geeft aan tot welke datum de kwaliteit gegarandeerd is. Je kan het product langer gebruiken, maar heeft mogelijks kwaliteitsverlies.
    te gebruiken tot” : NA deze datum kan het product niet meer veilig gebruikt worden.Voor tal van producten is er zelfs geen sprake van een houdbaarheidsdatum. Meestal zal je op de verpakking wel een datum vinden omdat het wettelijk verplicht is, maar er gaan stemmen op om die verplichting weg te laten.
    Producten als suiker, zout, bloem, rijst, gedroogde pasta, honing zijn oneindig houdbaar.

    pasta
    Gedroogde pasta is oneindig houdbaar.
  2. Maak een week of maandmenu
    één keer per maand zet ik me neer om een maandmenu op te maken.
    Op die manier laten we onze voorraad roteren, gebruiken we seizoensproducten en hebben we niet dat dagelijkse helse nadenk-moment van “Wat eten we vandaag?”.
  3. Maak een boodschappenlijstje
    Aan de hand van het weekmenu kan je een boodschappenlijst maken. Op die manier breng je geen overbodige dingen uit de winkel.
    Meestal vliegen die dingen achteraan in de kast of koelkast en zie je ze nooit meer terug (tenzij ze vanzelf naar buiten kruipen).
  4. Restjes-dag
    salad-498203_640
    Knutsel een maaltijd met restjes.

    één keer per maand houden we ook een restjes-dag.
    Op die dag kijken we in de diepvries en koelkast wat er nog over blijft en knutselen we een maaltijd met overschotten.

  5. Compost
    Heb je toch een overschot die je niet kan wegwerken?
    Doe deze (ongekookte!) overschotten op de composthoop. Op die manier geven de resten toch nog een meerwaarde in de moestuin.

 

 

Help ons gerust een handje door dit artikel te delen via je sociale media (via de knoppen onder dit artikel) of laat gerust een reactie achter.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.