We spreken, dagelijks. Is het niet tegen iemand anders, dan wel tegen onszelf.
Dan komt bijna automatisch de vraag wat taal is en vooral: wat is de functie van taal?

Dankzij taal heeft de mens een nieuwe methode ontdekt om zich aan te passen aan zijn omgeving.
De mens leeft niet meer in een puur fysiek, maar in een symbolisch universum waar taal, mythe, kunst en religie een bestanddeel van zijn.
Bij dieren spreken we van een gesloten functiecirkel; wat zoveel wil zeggen als een vastomlijnde, voorspelbare en zelfs reflexmatige reactie op een situatie. In vergelijking met de dieren is deze functiecirkel bij de mens niet alleen kwantitatief uitgebreid, maar ook kwalitatief omgezet. Bij de mens gaat er dankzij taal een wezenlijke relatie tussen waarneming en reactie optreden.
Meer dan één functie

In de taaltheorie onderscheidt Karl Bühler drie functies: Symbool, symptoom en signaal.
Onder de noemer symbool vinden we de mogelijkheid om aan de hand van taal te reflecteren over het verleden, lering te trekken uit het heden en hierop zijn plannen te baseren voor de toekomst.
De tweede is symptoom. Hierbij doen we een poging om het onzegbare (wat niet te definiëren valt) toch zegbaar te maken, herkenbaar of waardevol te maken.
Het ‘Mängelwesen’ kan dus zijn gebreken herkennen, er uit leren en zijn toekomstplan aanpassen.
Toch hoeft taal niet enkel en alleen de vorm te krijgen van een mededelingen of een melding. Taal kan evenzeer bedoeld zijn om actie over te dragen. Het kan een signaal zijn. Iemand aansporen om een actie uit te voeren. Het kan hier gaan over concrete zaken, zoals een veld ploegen. Of over een abstracte zaak, zoals zo weinig mogelijk ziekteverzuim te hebben.
Men is zichzelf dankzij taal

Doordat wij onszelf door middel van taal uitdrukken, ontwikkelt ook ons innerlijke zich, we ontplooien onze mogelijkheden en worden onszelf.
Goed passende uitdrukkingen in de taal leiden er ook toe dat iemand zichzelf beter leert kennen en ontwikkelen we een zelflerend vermogen. Deze expressieve mogelijkheden bepalen zodoende ook ons levensgeluk.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.