Moestuin

Aspirine voor tomatenplant


Vorig jaar had ik wat problemen met enkele tomatenplanten. Ik las over een methode waar mijn opa me nog over vertelde indertijd, en dat is het gebruik van aspirine om tomatenplagen in toom te houden.

Dit jaar ben ik van plan om deze methode van tomatenplanten te spuiten met aspirine eens uit te proberen. Ik vroeg me al af hoe opa’s tomaten er altijd zo gezond konden uitzien, maar ik kan het hem helaas niet meer vragen.


Het acetylsalicylzuur in aspirine bindt zich in de cellen van de tomatenplant. In wezen bootst het salicylzuur de chemische trigger na die de natuurlijke afweerreactie in tomaten veroorzaken.  

Het gebruik van aspirine om gezondere tomaten te telen heeft een wetenschappelijke basis. Het besproeien of water geven van planten met een aspirine-oplossing activeert hun natuurlijke afweersysteem dat bacteriën, schimmels en virussen bestrijdt. Je zet alle natuurlijke verdedigingssystemen van de tomatenplant in gang voordat er daadwerkelijk een bedreiging is.

Kerstomaat aan de plant

Ik ben van plan de tomaten te planten zoals normaal en ze na vier weken krijgen hun eerste dosis aspirinewater te geven. Het is de bedoeling om elke plant om de 2 weken een kuur geven. In september stop ik met het doseren van de planten en laat ik de resterende tomaten afrijpen.

verhouding

De mix die ik ga gebruiken is 1 op 4 (één aspirine op 4 liter water) om te vernevelen. Je voegt 3 theelepels afwasmiddel toe aan de 4 liter water. Dat om de oplossing aan de plant te houden. 

Wie van de lezers heeft ervaring met deze methode? Deel onderaan gerust die ervaring of je mening.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.